Recept: blauwe bessen zijn gezond!

O, dit is zo lekker! Wij hebben vandaag blauwe bessen siroop gemaakt van bessen uit onze eigen tuin. Dit is niet alleen lekker maar ook heel gezond! Lees hieronder waarom en hoe je dit gemakkelijk zelf kan maken.

Wij als cateraar voor feesten en evenementen zijn altijd bezig met gezonde voeding. Een feestje wordt namelijk nog leuker als we niet alleen lekker eten en drinken, maar dit ook nog eens gezond doen. En gezond betekend goed voor je lijf. Zo weten we dat onbewerkte producten uit de natuur goed voor ons zijn. Moeder natuur heeft ze immers voor ons gemaakt! Groente, fruit, vis en vlees. Bij fruit hoort ook de blauwe bes: hij wordt nogal eens vergeten. Nou, niet bij ons! Wij maken er een (oven)heerlijke puff van, leggen ze op een rijkelijk belegde crostini of verwerken ‘m als siroop in onze cocktails.

 

Gezondheidsvoordelen

Dit kleine besje bevat anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter.

Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker.

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Naast blauwe bessen bevatten ook aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel antioxidanten. Vitamine C uit groente en fruit is een van de belangrijkste antioxidanten voor het lichaam. Lees hier meer over de 10 bewezen voordelen van blauwe bessen.

 

Bereidingswijze siroop

Siroop maken van blauwe bessen is heel gemakkelijk. Voordat je begint is het belangrijk dat je de fles waar je de siroop in wilt bewaren, goed steriliseert. Het liefst een glazen fles!

Fles steriliseren
1. Strooi soda in de fles totdat de bodem van de fles een beetje gevuld is.
2. Giet kokend water in de fles en schud deze even goed heen en weer.
3. Giet het water met soda eruit en spoel de fles nog een keer na met kokend water. Pas op! De fles wordt inmiddels behoorlijk heet aan de vingers.
4. Giet al het water uit de fles en sluit deze goed af.

Als je verse bessen gebruikt moeten ze goed schoongemaakt zijn. Als je diepgevroren bessen gebruikt moet je ze eerst 3 uur op kamertemperatuur laten brengen.

Fruit koken
5.  Doe de blauwe bessen in een steelpan en voeg koud water toe tot halverwege de bessen.
6. Breng de vruchten al roerend aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken.
7. Leg een schone, natte keukendoek in een zeef en leg deze zeef op een glazen kom, waarbij onder de zeef voldoende ruimte over is voor de sap.
8. Giet vervolgens het gekookte vruchtenmengsel in de keukendoek en laat het sap een half uur rustig uit de keukendoek lekken.
9. Je houdt nu ongeveer 250 ml. helder vruchtensap over.

Siroop bereiden
10. Giet de sap terug in de schone steelpan, voeg naar smaak oersuiker toe en knijp één citroen leeg. Breng het daarna opnieuw aan de kook.
11. Laat vervolgens de siroop op hoog vuur ongeveer 10 minuten inkoken.
12. Giet de siroop in de uitgekookte fles, plaats de dop erop en laat dit afkoelen.

Oja: oersuiker is een prima vervanger voor gewone suiker. Met mate natuurlijk, je leest er hier meer over.

Nadat de siroop is afgekoeld, wordt de siroop lekker stroperig en kun je de fles minimaal een week in de koelkast bewaren. Klaar is je medicijn!

Comments are closed.

WhatsApp Vragen?